Kirunagalan

Jag och fantastiska Malin Holmlund som driver och grundat Skomakeri Ivarsdotter Jag och fantastiska Malin Holmlund som driver och grundat Skomakeri IvarsdotterFör drygt en vecka sedan var det äntligen dags för årets Kirunagala. Senaste galan var 2016 och då trodde nog alla att det var sista gången det skulle hållas där. Men flytten till vårt nya stadshus Kristallen i nya Kiruna centrum blev försenat, och vi hade då turen att få hålla till i vårt historiska stadshus ytterligare ett år. Det kändes fint och faktiskt så kändes det ännu mer värdefullt än förra gången eftersom det har blivit så mycket mer påtagligt, i alla fall för mig, att flytten verkligen pågår den senaste tiden. Det är inte längre något som spekuleras och planeras inför, hus har faktiskt rivits och flyttats i ganska högt tempo under sommaren och hösten. Till och med klocktornet som för många är en viktig detalj i stadsbilden har flyttats.

Tidigt under galakvällen mötte jag min tidigare kollega Arne Bergh som är konstnärlig ledare på Icehotel, han förklarade att iskonsten för kvällen var skulpterad med inspiration just av vårt klocktorn. Landmärket som tidigare stått på stadshusets tak och hälsat både nya besökare och hemvändare välkomna till Kiruna. Som ikväll återförenades en sista gång med stadshuset. Nu i is istället för gjutjärn, och med visaren på några minuter i 00:00. Det gjorde att kvällen om möjligt kändes ännu mer betydelsefull. Efter midnatt skulle förtrollningen börja.

Men jag tror att förtrollningen tjuvstartade lite lagom till minglet, för det glittrade i lokalen! Få saker gör mig så inspirerad som kvällar likt dessa, när hårt arbetande människor får lämna sina underställ och arbetskläder för att klä upp sig och glänsa.

Extra roligt tycker jag det var att Chad & Linnea Blakely vann som bland annat driver Lights Over Lapland i Abisko. Deras namn nämns ofta i olika sammanhang när det kommer till driv, engagemang och kreativitet. (Och norrsken, hehe.) Likaså blev jag lite extra glad när Höjdmeter ropades upp som vinnare, butiken som på kort tid blivit Sveriges ledande butik inom alpin topptur. Och det var jag inte ensam om. Hade det funnits ett “publikens pris” tror jag utan tvekan att de även skulle kamma hem det. På deras Facebook har det ramlat in hundratals hejarop och hurra. Fint! Det är verkligen en butik som Kiruna borde bli ännu bättre på att skryta om och uppskatta. Nedan följer samtliga vinnare. Stort grattis!

Årets vinnare:
Årets Nyföretagare​: Giddes Golv AB
Årets Handlare​: Kiruna Bokhandel
Årets Innovatör:​ Robert Åberg
Årets Kiruna Lappland Pris:​ Chad & Linnea Blakely
Årets Varumärke:​ ICEHOTEL 365
Årets Ambassadör: ​Hans-Olof Utsi
Yngve Bergqvist Entreprenörs Pris: ​Orfields Raise Boring AB
Årets Företagare: ​Höjdmeter AB
KAB:s Arbetsmiljöpris: ​LTH AB

Nu ser jag med spänning framemot nästa Kirunagala!
Kanske är det du som vinner då?
--------------
About a week ago, it was finally time for this year's Kirunagala. The yearly event where we celebrate entrepreneurs in Kiruna. The last gala was 2016 and then everyone thought it was the last time it would be held there. But the move to our new City Hall in new Kiruna was delayed, and we were lucky enough to stay in this historic place for another year. It felt even more valuable to stand there this time because it has become so much more apparent, at least for me, that the move really is taking place lately. It's no longer something that is speculated and planned ahead, houses have actually been demolished and moved at a fairly high pace during the summer and autumn. Even the bell tower, which for many is an important detail in the cityscape, has been moved.

Early during the night I met my former colleague, Arne Bergh, Creative Director at Icehotel, he explained that the ice art for the evening was sculpted with inspiration from the bell tower. The landmark that used to be on the roof of the City Hall and greeted both new visitors and returnees welcome to Kiruna. As tonight, a last time reunited with the City ​​Hall. Now in ice in case of cast iron, and with the pointer in a few minutes to 12:00. After midnight, the enchantment would start.

But I think the enchantment started before midnight, there was sparks in the room! Few things make me so inspired as evenings like these when hardworking people leave their regular workwear and dress up like the kings and queens they are.

Was so happy when Chad & Linnea Blakely won. Their names are often mentioned in different contexts when it comes to drive, commitment and creativity. (And northern lights, hehe.) Likewise, I was a bit extra happy when Höjdmeter was called up as a winner. And I was not alone about that. If there was an "audience price", then I guess they had won it. The respons on their Facebook afterwards was beautiful to see. It's really a store that Kiruna should be even better at boasting and appreciating. And I guess that goes for all the winners! We can not take them for granted.

Congratulations to all of you!

Winners:
Newcomer of the year​: Giddes Golv AB
This year's trader​: Kiruna Bokhandel

This year's innovator:​ Robert Åberg
The Kiruna Lapland Price:​ Chad & Linnea Blakely

This year's brand:​ ICEHOTEL 365

This year's ambassador: ​Hans-Olof Utsi
Yngve Bergqvist Entreprenörs Pris: ​Orfields Raise Boring AB

This year's entrepreneurs: ​Höjdmeter AB

LKAB's Working Environment Prize: ​LTH AB
 

Now I'm looking forward to the next Kirunagala!
Maybe you will be the winner?

Kommentera gärna: